HP ElitePad 900 G1 tablet

hp-elitepad-900-hero

Vad är det?

På egen hand, det ElitePad 900 (vi testat D4T11AW modell) är en tunn, 10.1in platta som väger bara 620 g. Kanterna är avsmalnande och den lilla kurvan gör tabletten bekväm att hålla. Tabletten är tätad, vilket innebär att batteriet inte kan tas bort, och dess aluminiumbaksida gör enheten känner mycket solid överlag. Skärmen är magnetiskt hålls på plats enligt HP, och det fanns vissa smärre knarrande på den högra sidan av vår testenhet när vi tryckte ner på det, men det vi inte oroa sig för det. Den levereras utrustad med en relativt låg skärmupplösning, en Intel Atom Z2760 processor, 2GB RAM och 64 GB internt solid state lagring. En microSD-kortplats är närvarande så att mer lagringsutrymme kan tillsättas, också.

Som en tablett för enkla uppgifter, det är bra. Du kan bläddra grundläggande webbsidor enkelt, och om du får dockan för det och bifoga några inmatningsenheter (via USB eller Bluetooth), kan du enkelt använda den för ordbehandling och andra icke-beskatta kontorsuppgifter. HP erbjuder en docka som är tung, så att du kan lyfta tabletten av den med en hand som dess sitter platt på ett skrivbord, och dockan lägger USB, nätverk och video utgångar.

The dock connector at the bottom.
                                                                                                                                      Dockningskontakten längst ner.
                                                                                          The edges taper at the sides, providing an elegant curve.
                                                                                                                    Kanterna avsmalnande vid sidorna, vilket ger en elegant kurva.
The top has the power button, headphone port and auto-rotate lock.
                                                                                                                      Toppen har strömbrytaren, hörlursuttag och auto-rotera lås.

Accessories are key

Det finns inte några portar som byggts in i ElitePad 900, med undantag för dockningskontakten längst ned. Förutom den tidigare nämnda brygga själv, kan detta dockningskontakten kan användas för att ansluta externa donglar, varav en för USB 2.0, som levereras med vår testenheten , och det finns andra som kan köpas separat, som levererar videoutgång (HDMI och VGA), och Ethernet. Koppla in en dongle bara för att få en USB-port är obekvämt, inte bara för att du måste fysiskt göra fästet (speciellt om allt du vill göra är att ansluta ett USB-minne), men också på grund av att hamnen dinglar sedan ner under enheten och gör det obekvämt att använda.

Prestanda och batteritid

När det gäller tablettens prestanda, är dess Intel Atom Z2760 processorn inte snabbt och det är bara användbar för att köra grundläggande uppgifter. I vår Blender 3D-rendering test registreras det en tid av 4min 51sec, medan i vår iTunes MP3-kodning testet registreras den 5min 41sec. Detta resultat är ungefär likvärdig med de snabbaste netbooks från ett par år sedan och det betyder att tabletten kommer att kämpa med hög arbetsbelastning.

Även webbplatser med Flash-element kan göra enheten tuff längs irriterande, och när det gäller strömmande video, är det inte alltid bra. Video streaming tjänster såsom NBA.TV spelat med massor av bildrutor, och inte alla YouTube klipp spelas smidigt heller. Vi gav upp på strömmande många HD-video från Vimeo. När processorn måste arbeta hårt för att bearbeta webbsidor, kan hela enheten sluta svara om du stänger appen.

På den ljusa sidan, för att läsa dokument, surfa enkla webbsidor, titta på lokala standard-definition video, och för att arbeta med Windows 8 program, är denna tablett bra. Det kommer även att köra många spel som laddats ned från Windows Store.

Det är batteritiden är ganska bra med tanke på hur smal och ljus tabletten är – det har en 2-cell, 25 Watt-timmars batteritid installerat. Den Atom-processor är effektivt och det tillät ElitePad 900 att pågå i 5 timmar 37min i vår genomgång test där vi aktiverar Wi-Fi, använda maximal ljusstyrka och slinga en Xvid-kodad videofil. Med en lägre ljusstyrka, får du lite mer än det också, och det extra batteriet i Expansion Jacket skulle komma nära fördubbling den tiden, även om vi inte kunde testa denna teori.

 

pekskärmen

Vi är inte fans av skärmen ändå. Den har en låg upplösning av 1280×800, vilket inte är så bred som vi skulle vilja, och det gör Windows Desktop och många webbsidor det ser lite trångt. Det innebär också att bilderna inte ser riktigt lika tydliga som de borde. En fördel med lägre pixeltäthet är att det gör ikoner och menyalternativ visas större än vanligt, och det gör det lätt att rota runt skrivbordet i Windows med fingret. Vi hade sällan problem slår fönster kontrollknappar, eller ens de små ikonerna i meddelandefältet – de mål som var stora jämfört med vad vi är vana vid att se på andra tabletter som Dell Latitude 10, till exempel.

Eftersom skärmen skyddas av reptålig Gorilla Glass, betyder tenderar att avspegla en mycket ljus. Detta kan vara irriterande i en kontorsmiljö eller när tabletten används utomhus, även när ljusstyrkan är på sin högsta nivå. Det är en skärm med bred betraktningsvinkel dock, och du kan använda den upp och ned eller i sidled utan att förlora mycket kontrast. Accelerometern fungerade också väl under våra tester; det var inte alltför känslig och det detekterade orienteringen av tabletten noggrant. Det finns en fysisk lås på tabletten om du vill inaktivera denna sensor.

Andra funktioner

Trådlösa funktioner inbyggda i den ElitePad 900 inkluderar dual-band, 802.11n Wi-Fi (Atheros AR6004), Bluetooth och NFC. NFC kan vara ganska användbar som ett sätt att dela länkar eller bilder, till exempel, mellan andra enheter som presenterar NFC (vi använde en Samsung Galaxy Note II i våra tester). Vår modell (D4T11AW) hade också en mikro-SIM-kortplats, men det var inte aktiverat så vi kunde inte testa den. HP informerade oss om att på mobila bredbandsaktiverade modeller (D4T12AW och D7X62PA), det är en olåst platsen så att du kan använda bärare av ditt val.

Det finns två kameror på tabletten, en Full HD framsidan kamera, och en 8-megapixel bakåtvänd kamera som också har stöd av en blixt.

Eftersom det är en tablett som är syftar till företagsanvändare, de ElitePad 900 levereras med Windows 8 Pro. Det kommer också med en Trusted Platform Module (TPM 2.0), BIOS och pre-boot säkerhet, och det har HPs Client Security Suite. Denna svit är tillgänglig från Windows startskärmen och det gör att du kan ställa in diskkryptering och alternativa inloggningsuppgifter om du skulle glömma ditt Windows-lösenord. Den har även Absolute Data Protect från Computrace, som kan användas för att radera data på distans eller hitta din surfplatta i fall det någonsin felplacerad eller stulen. Den levereras med en garanti på ett år, på plats.

 

Slutsats

Den tunna och lätta karaktär ElitePad 900 gör det till en bekväm mobil enhet som ska användas under en längre tid och vi tycker att det är en stor enhet för att välja om dessa är dina viktigaste kriterierna. Dessutom eftersom det är en Atom-baserad enhet, det blir inte varm, inte heller kräva en fläkt (den inte har några rörliga delar).

Det har dock några nackdelar: de tunna kanterna förbjuda en USB-port från byggs i, Atom-processor ibland göra enheten känner alltför trög, och skärmen har en relativt låg 1280×800 upplösning. HP har tagit upp bristen på hamnar genom att erbjuda adaptrar och smarta jackor, och vi tycker om det faktum att enheten är en flexibel lösning på grund av detta.